Η Κληρονομιά του Σαολίν

Η κληρονομιά του Σαολίν Κουνγκ Φου πραγματοποιείται αυστηρά μέσω της μετάδοσης από τους δασκάλους στους μαθητές. Αυτή η σχέση είναι η πιο θεμελιώδης εκδήλωση του πατριαρχικού συστήματος των φατριών που είναι παραδοσιακή στο ναό Σάολιν. Ένα τέτοιο σύστημα δημιούργησε τη θεμελιώδη δομή στην αρχαία κινεζική κοινωνία και βοήθησε να οικοδομηθεί μια εξαιρετικά ισχυρή αίσθηση κοινωνικών δεσμών. Το πατριαρχικό σύστημα των φατριών Σάολιν ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα, όταν ο Δάσκαλος Φου Γιού της φατριάς Τσάοντονγκ ηγούταν του Ναού. Ο δάσκαλος Φου Γιού μετέτρεψε το Ναό Σάολιν σε ένα οικογενειακό ναό που κυριαρχείται από το πατριαρχικό σύστημα των φατριών. Η υιοθέτηση αυτού του συστήματος έχει μεγάλη επίδραση στον Ναό και το Σάολιν Κουνγκ Φου. Στην αποκορύφωμα της ιστορικής του επιρροής, ο ναός είχε 25 υπο-ναούς με περισσότερους από 800 μοναχούς. Κατά το 13ο έτος της βασιλείας του αυτοκράτορα Γιονγκ Τζενγκ κατά τη διάρκεια της δυναστείας Qing (1735 Α.Δ.), η αυτοκρατορική αυλή πραγματοποίησε μια σημαντική διόρθωση των πατριαρχικών φατριών του ναού Σάολιν. Προς το παρόν, ο Ναός Σάολιν έχει ακόμα δέκα υπό-ναούς με πάνω από 150 μοναχούς συνολικά.

Ο Ηγούμενος Φου Γιού οριοθέτησε το σύστημα ονοματοδοσίας της μετάδοσης του Κουνγκ Φου για 70 γενεές. Η λίστα έχει ως εξής: Φου, Χουέϊ, Τζι, Τζ, Τζούε, Λιάο, Μπεν, Γιουέν, Κ(ε), Γου, Τζόου, Χονγκ, Που, Γκουάνγκ, Τζονγκ, Ντάο, Τσινγκ, Τονγκ, Σουέν, Τζ(ου), Τσινγκ, Τζινγκ, Τζεν, Ρου, Χάϊ, Τζαν, Τζι, Τσουν, Τζεν, Σ(ου), Ντε, Σινγκ, Γιονγκ, Γιέν, Χενγκ, Μιάο, Τι, Τσανγκ, Τζίεν, Γκου, Σιν, Λανγκ, Τζάο, Γιόου, Σσεν, Σινγκ, Μινγκ, Τζίεν, Τσονγκ, Τζούο, Τζονγκ, Τζενγκ, Σσαν, Σι, Σιάνγκ, Τζιν, Τσούε, Γιουέν, Τζι, Ντου, Σούε, Τινγκ, Γουέϊ, Ντάο, Σσι, Γιν, Ρου, Γκουέϊ, Σουέν, και Λου.

Οι μοναχοί του ναού Σάολιν προέρχονται από όλο τον κόσμο. Το σύστημα ονοματοδοσίας, το οποίο είναι ένας στίχος 70 λέξεων στα κινέζικα, έχει μετατρέψει τον Ναό Σάολιν σε μια μεγάλη οικογένεια. Όλοι οι μοναχοί του ναού Σάολιν πρέπει να μάθουν αυτούς τους 70 χαρακτήρες απ’ έξω. Σήμερα, οι μοναχοί στο ναό Σάολιν ακολουθούν το σύστημα ονοματοδοσίας του Δάσκαλου Φου Γιού του 13ου αιώνα. Σε σχεδόν 800 χρόνια, έχουν υπάρξει ήδη περισσότερες από 30 γενεές και ο εκπρόσωποι των σημερινών γενεών έχουν τους χαρακτήρες των "Σ(ου)", "Ντε", "Σινγκ", "Γιονγκ", "Γιεν" και "Χενγκ" σαν τον πρώτο χαρακτήρα των Ντάρμα ονομάτων τους.

Το Όνομα της Γενεάς (Όνομα Ντάρμα) αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη/λέξεις:
Α) Τον τίτλο/επώνυμο το οποίο είναι ίδιο για όλες τις γενεές,
Β) Το όνομα της γενεάς που ανήκεις
Γ) Το όνομα του μοναχού, του κοσμικού μαθητή ή αυτών που ασχολούνται μόνο με το Σάολιν Κουνγκ Φου.
 
Το επώνυμο ή ο τίτλος για όλους τους μοναχούς του Σαολίν, τους κοσμικούς μαθητές, ή αυτών που ασχολούνται μόνο με το Σάολιν Κουνγκ Φου είναι για όλους “Σι”( Κινέζικα: 释, Πιν Γιν: Shì, Λατινικά: Shi ) και πηγάζει από την κινέζικη μετάφραση του Σακυαμούνι Βούδδα( Κινέζικα: 释迦摩尼佛, Πιν Γιν: Shì Jiā Mó Ní Fó , Αγγλικά: Shakyamuni Buddha, Λατινικά: Shi Jia Mou Ni Fo).

Το επώνυμο ή ο τίτλος δείχνει ότι αποτελούν μέρος της εκτεταμένης οικογένειας.
 
Για παράδειγμα ο Δάσκαλος μας λέγεται:
 Ελληνικά                 Κινέζικα             Πιν Γιν
Σι Γιέν Τζιά       —    释延佳  —  Shì Yán Jiā
 
Το Σι δηλώνει ότι ανήκει στην οικογένεια του Σάολιν, Το Γιέν δείχνει την γενεά που ανήκει και το Τζιά είναι το όνομά του.

Επιμέλεια Κειμένου:      
Κωστόπουλος Ιωάννης (Σι Γιέν Τζιά) - Δάσκαλος 34η Γενεάς Άμεσης Διαδοχής από το Ναό Σάολιν   
少林34代释延佳师父(Κινέζικο Όνομα: Shì Yán Jiā )
 
Μετάφραση από την Αγγλική:  
Σανιδόπουλος Νικόλαος (Σι Γιέν Τζι) - Δάσκαλος 34η Γενεάς Άμεσης Διαδοχής από το Ναό Σάολιν  
少林34代释延济师父(Κινέζικο Όνομα: Shì Yán Jì )

Πηγή του παραπάνω άρθρου: Επίσημη Ιστοσελίδα του Ναού Σαολίν
http://www.shaolin.org.cn/templates/EN_T_new_list/index.aspx?nodeid=375
 
Άρθρα
ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ "ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ"
Χαλκίδος & Υακίνθων 1
Λυκόβρυση - Αθήνα
© All rights reserved
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιάννης Κωστόπουλος
Τηλ: 210 2777.710
Κινητό: 6937.243203  
(απογευματινές ώρες)