Σχετικά με το Σαολίν Κουνγκ Φου

Το Σάολιν Γου Γκονγκ ή Σάολιν Γκονγκ Φου (στην Ελλάδα φνωστό ως Σαολίν Κουνγκ Φου), αναφέρεται στο Παραδοσιακό Πολιτιστικό Σύστημα που έχει διαμορφωθεί στο Ναό Σαολίν στην Οροσειρά Σόνγκ στο μάκρος της Ιστορίας. Βασίζεται στην πίστη του Τσαν Bουδισμού. Οι Πολεμικές Tέχνες που ασκούνται από τους μοναχούς στο Ναό Σαολίν είναι η κύρια μορφή έκφρασής του.
 
Το Σαολίν Κουνγκ Φου περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο τεχνικό και θεωρητικό σύστημα, με τις πολεμικές τεχνικές και τις φόρμες (Τάο Λου) ως κύρια μορφή έκφρασής του και της Κινεζικής Διδασκαλίας Τσαν.
 
Το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι ένα τεράστιο και καλά ανεπτυγμένο σύστημα σε αντίθεση με τις πολλές "σχολές" ή "στυλ" άλλων πολεμικών τεχνών. Οι κινεζικές πολεμικές τέχνες είναι περίπλοκες σε δομή και άφθονες σε σχολές. Σύμφωνα με τα ιστορικά αρχεία, το Σαολίν Κουνγκ Φου είναι το ένα σύστημα ανάμεσα σε μια πληθώρα σχολών κινεζικών πολεμικών τεχνών, το οποίο διαθέτει μια μακρά ιστορία και το υψηλότερο επίπεδο δεξιοτήτων. Τα εγχειρίδια φορμών(Τσουάν-Τάο Λου) που παραδόθηκαν από γενιά σε γενιά στο Ναό Σαολίν δείχνουν ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες σειρές από δεξιότητες του Σαολίν Κουνγκ Φου, από τις οποίες αρκετές δεκάδες είναι ευρέως γνωστές και ασκούνται. Υπάρχουν 72 μοναδικά σύνολα δεξιοτήτων και άλλα είδη συνόλων δεξιοτήτων των τεχνικών του Κουνγκ Φου, όπως το Τσι Γκονγκ, αρπαγές, πάλη, εξάρθρωση, επίθεση σε ένα ζωτικό σημείο του σώματος κλπ. Αυτό το ευρύ σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων αποτελεί ένα οργανωμένο σύστημα με ειδικές κατηγορίες και επίπεδα δυσκολίας.
 
Το Σαολίν Κουνγκ Φου έχει ως πυρήνα του τις εφαρμογές όπως, επίθεση, άμυνα και πάλη και τις σειρές (φόρμες κινήσεων) σαν το βασικό του στοιχείο. Ο σχεδιασμός και οι σύνθεση αυτών των κινήσεων βασίζονται στην ιατρική γνώση της Αρχαίας Κίνας και ακολουθούν τον κανόνα κίνησης του ανθρώπινου σώματος. Οι κινήσεις και οι σειρές δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον συνδυασμό κίνησης και ακινησίας, την ισορροπία μεταξύ Γιν και Γιανγκ, το αλληλοσυμπλήρωμα της σκληρότητας και της απαλότητας, καθώς και τη συμπερίληψη του πνεύματος και της ύλης. Η πιο γνωστή αρχή είναι οι "Έξι Αρμονίες", που αποτελούνται από τις τρεις Εξωτερικές Αρμονίες (Ώμους και Ισχίο, Αγκώνες και Γόνατα, Χέρια και Πόδια) και τις τρεις Εσωτερικές Αρμονίες (Μυαλό και Πρόθεση, Πρόθεση και Τσι, Τσι και Δύναμη). Η Αρχαία Κινεζική Πίστη στην «Ενότητα του Ανθρώπου και της Φύσης» υποδηλώνει ότι μόνο εκείνες οι κινήσεις που ταιριάζουν στη φυσική δομή του ανθρώπινου σώματος μπορούν να ονομαστούν ορθές. Το Σαολίν Κουνγκ Φου έχει δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό από την ιστορία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχει κρατήσει την ουσία του Τσαν Βουδισμού, ενώ απομακρύνει από μόνο του αυτό που ήταν ανεπιθύμητο, ενώ συνεχώς υφίσταται αλλαγή και αυτο-αναμόρφωση. Ως αποτέλεσμα, το Σαολίν Κουνγκ Φου δίνει πλήρη κίνηση στις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος και έχει επιτύχει μια βέλτιστη μορφή κίνησης για το ανθρώπινο σώμα που δίνει την ελευθερία στους ασκούμενους να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Μετά την ανάπτυξη των 1500 χρόνων, το Σαολίν Κουνγκ Φου θεωρείται δικαίως το καλύτερο “άθλημα” για το σώμα.

Επιμέλεια Κειμένου:      
Κωστόπουλος Ιωάννης (Σι Γιέν Τζιά) - Δάσκαλος 34η Γενεάς Άμεσης Διαδοχής από το Ναό Σάολιν   
少林34代释延佳师父(Κινέζικο Όνομα: Shì Yán Jiā )
 
Επιμέρους Μετάφραση από την Κινεζική:  
Σανιδόπουλος Νικόλαος (Σι Γιέν Τζι) - Δάσκαλος 34η Γενεάς Άμεσης Διαδοχής από το Ναό Σάολιν  
少林34代释延济师父(Κινέζικο Όνομα: Shì Yán Jì )
 
Πηγή: Επίσημη Ιστοσελίδα του Ναού Σαολίν
http://www.shaolin.org.cn/templates/T_new_list3/index.aspx?nodeid=66&page=ContentPage&contentid=1706
 
Άρθρα
ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ "ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ"
Χαλκίδος & Υακίνθων 1
Λυκόβρυση - Αθήνα
© All rights reserved
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιάννης Κωστόπουλος
Τηλ: 210 2777.710
Κινητό: 6937.243203  
(απογευματινές ώρες)